Tacskó kisokos

A tacskó mindig gentleman

“A kutyák úriemberek; remélem, az ő mennyországukba kerülök, nem az emberekébe.” – írta Mark Twain

Nos, a tacskó valóban igazi úriember. De vajon ki mire gondol, ha a tacskó szóba kerül? Nekem az első, ami beugrott, Fekete István tacskójellemzése a Vukban, miszerint a fajta “görbe lábú gyilkos”. De van, aki kályhacsőhöz hasonlítja, vagy éppen egy szélesvásznú filmhez. Sokaknak a nénik mellett minden időjárási körülmények között kötött kabátkában, rövid lábakon hordószerűre hízottan döcögő ebecske jut eszébe.

Ám a tacskó ennél több.  Elsősorban azért, mert igencsak széles választéka lelhető fel, így aztán bárki megtalálhatja a számára kompatibilis ebet. Van belőlük három méret és három szőrváltozat, ez pedig a matematika szabályai szerint kilenc fajtát jelent, kilenc másként kinéző tacskó kutyát. Ki-ki vérmérsékletének, körülményeinek és lehetőségeinek megfelelően választhat a nyúlász-, törpe és standard méret, illetve a rövid-, szálkás-, és hosszúszőrű változat között.  Persze mindig is voltak, vannak és lesznek divatok, így napjainkban a rövidszőrű változatot családi kedvencként választják, míg a vadászok esküsznek a szálkásszőrűekre. Sajnos a hosszúszőrű változat eltűnni látszik a hazai tenyésztési színtérről, pedig eleganciájuk igencsak figyelemre méltó.

De több a tacskó azért is, mert kicsi testébe hatalmas szívet zárt a Teremtő, a csöppnyi fejbe pedig rengeteg észt.  Ezek a kutyák a családban kifogástalan úriemberként, igazi tudós professzorként viselkedő ebek a munka közben kitartó, kompromisszumot nem ismerő vadászkutyákká válnak. De nem elolvadni ám e sok szép és jó tulajdonságtól, a tacskó kicsi mérete és nagy esze ellenére nem való mindenkinek. A választás felelőssége mindig a gazdáé, egy rossz döntés azonban nem csak a gazda, de a kutya életére is kihat.

A tacskó elnevezései a nagyvilágban

A tacskó kiváló családi kutya lehet, és a fajtával érdemes is jobban megismerkedni, ha épp kutyát keresünk. Ebben segít a Pet4you oldala: https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Tacsko_rovidszoru-609. Azonban nem minden esetben találjuk majd a tacskót a tacskó megnevezés alatt.

A fajta eredeti német neve dachshund, mely szó szerinti fordításban borzkutyát jelent. Németország egyes részein, különösen északon hívják „teckel”-nek. A teckel a görög „tekal” szóból ered, melynek jelentése tüzes, heves. Aki látta már, hogy dolgozik egy tacskó, az egy pillanat alatt megérti, miért is oly találó ez a név. Németország déli vidékein a „dackel”, azaz a nálunk is ismert dakszli névvel illetik. Kevés olyan kutyafajta van, amelyiket ennyi különféle névvel illetnek a világ országaiban. Amikor az ember egy olasz vagy szerb kiállítási katalógusba belenéz, hiába keresi akármelyik ismerős megnevezést. A teljesség igénye nélkül, íme, néhány változat a tacskó, azaz eredeti nevén dachshund elnevezésére:

Olaszország:      bassotto
Franciaország:    teckel
Oroszország:      taksza
Csehország:       jezevc^ik
Dánia:               gravhund
Lengyelország:   jamnik
Portugália:                 bassé^
Svédország:       tax
Szerbia:            jazavicar
Szlovákia:          mlád’a

Híres tacskó gazdik

Azt, hogy a tacskót minden korban kedvelték, nem nehéz bizonyítani. Bonaparte Napoleon Genouille és Faussete nevű tacskóival is meg lett örökítve egy-egy festményen.

Viktória brit királynő tacskó iránti rajongása legendás volt, mely csak fokozódott a házassága által Angliába került újabb egyedek által.

George Patton amerikai tábornok Ryan nevű tacskó kutyája abban a megtiszteltetésben részesült, hogy gazdájával együtt jelenhetett meg Eisenhower elnök előtt.

II. Vilmos császár Senta nevű kedvence igen nagy becsben élt, és 20 éves korában, 1927-ben halt meg, ám gazdája Vadl és Hexl nevű kutyái is ismertek voltak.

Pablo Picasso kutyája, Lump valószínűleg több esetben inspirálta gazdáját munkája során. Any Warhol is két dakszli, Archie és Amos büszke gazdája volt.

Jack Ruby, Lee Harvey Oswald gyilkosa is tacskó tulajdonos volt, elhíresült tette idején éppen négy kutyát mondhatott magáénak.

Egyik kedvenc írom, P.G. Wodehouse is tacskóval osztotta meg életét, ebét Bertie-nek hívták. Egyes feljegyzések szerint azonban már Shakespeare is tacskókkal vette körbe magát, Tray, Blanc és Sweetheart ugatása cseppet sem zavarta munkájában, sőt, inspirálták őt az írásra. Másik kedves írom, J.D. Salinger tacskóját Joey-nak hívták.

Vajon volt-e hölgy, aki ne olvadt volna el Marlon Brando tekintetétől? Talán az egyetlen ilyen nőnemű élőlény Maria, Brando tacskója volt. De a többi, hölgyeket elbűvölő hollywoodi sztár, Clark Gable, Errol Flynn, John Wayne is büszke tacskó tulajdonosok voltak. De gondoljunk a férfiolvasókra is! Joan Crawford imádta tacskóit, rossz nyelvek szerint többet foglalkozott velük, mint családjával.

Azonban nem csak a művészek és a politikusok kedvelték a dakszlikat. Több híres filozófus, így Carl Jung is szerette az apró négylábúakat. Az ismert feminista, Simone de Beauvoir Yves és Yvett nevű kutyapárja életét figyelve több tanulmányt közölt a nemek közötti kapcsolatról.

A divat kedvelői számára nem újdonság, hogy a legismertebb modellek szívesen fotóztatják magukat négylábú kedvenceikkel. Heidi Klum Viktor, Cindy Crawford Gerbil nevű dakszlijai is így váltak ismertté a divatvilág számára.

Napjainkban is több ismert ember osztja meg életét valamilyen szőr- és méretváltozatú tacskóval, így Margit dán királynő és férje is nagy becsben tartják rövid- és szálkásszőrű ebeiket.