Mikor van szükség HPV tesztre?

A HPV tesztről

A koronavírus kapcsán megismerhettük, hogy milyen veszélyesek is egyes vírusfajták, és milyen gyorsan képesek terjedni. Nincs ez másképp a papillomavírusokkal kapcsolatban sem. A HPV teszt ezt a betegséget kiszűrni, ugyanis a papillomavírus a népesség közel nyolcván százalékát fertőzi meg, tehát a népesség nagy része átesik rajta élete során legalább egyszer. Sokan nem is törődnek ezzel a vírussal, azonban megfelelő kezelés nélkül komoly problémát jelenthetnek, és rendkívül fertőzőképes lesz az ember. Hogyan lesz komolyabb a betegség? A Sokfajta HPV megbetegedés közül tizenöt magas daganatos megbetegedési kockázattal jár. Mint tudjuk, a daganatos betegségek jó- és rosszindulatúak egyaránt lehetnek, tehát egy rosszindulatú daganatos megbetegedés során már rákról beszélhetünk, ami az egyik vezető halált okozó megbetegedés mind Magyarország területén, mind globálisan.

A HPV teszt segít a megelőzésben

Habár a HPV betegségek korántsem jelentik azt, hogy valaki máris a rákkal küzd, hiszen számos kevésbé veszélyes alfaj létezik. Azonban, ezek minél előbbi kezelése megelőzi azt is, hogy az immunrendszer ne gyengüljön le, és ezáltal ne váljon védtelenné a további betegségekkel szemben. Sokszor akár maguktól is képesek elmúlni ezek a megbetegedések, azonban ez huzamosabb ideig eltarthat, azonban akár hosszú hónapokig is eltarthat ez a betegség, és rosszabb esetben szövődményekkel is járhat, ami egy korai kezelés esetében könnyedén megelőzhető lett volna. Mi a legrosszabb, ami történhet? A HPV legrosszabb esete a méhnyakrák kialakulására hajlamosít, ami azonban már halálos betegség, és így a szűrővizsgálatok, kontrollok folyamatos végzése javasolt, hogy még idejében elkapják a daganatos megbetegedést. A HPV teszt ebben nagy segítség, hiszen így idejében kimutatható a probléma, és így számos élet menekül meg akár napi szinten. Rákos megbetegedés esetén különösen fontos a korai felfedezés, ugyanis így többszörös a túlélés és a kigyógyulás, teljes tünetmentesség létrejötte is. Nem véletlenül beszélünk különféle stádiumokról, amikor a rákos megbetegedésekről van szó, hiszen ezek az ugrópontjai is a túlélés esélyeinek, és a kezelést mindenképpen a rák szétterjedése, az áttétek megjelenése előtt meg kell kezdeni.

Otthoni HPV teszt a kényelem érdekében

HPV tesztet nem csak orvosi keretek között végezhetünk. Ma már hazavihető HPV teszt is kapható, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minél több emberhez eljuthasson a teszt. Orvoshoz senki nem szeret járni, mert sok kellemetlenséggel jár: ki kell vennünk szabadságot, el kell utaznunk az adott rendelőig és persze a várakozás sem utolsó. Természetesen az sem tartozik a kedvenc érzéseink közé, hogy  egy idegennek elmondjuk a sokszor kényes problémáinkat, ezért egy otthoni HPV teszt elvégzése igazán hálás feladat a klasszikus HPV teszthez képest. Természetesen, ha pozitív a HPV teszt eredménye, akkor mindenképpen fel kell keresni egy orvost, hiszen utána nőgyógyászati vizsgálatokra és rákszűrésre is szükség lehet. Amíg csak az otthoni HPV tesztnél tartunk azonban, nincs miért aggódnunk. Az otthoni HPV teszt legnagyobb előnye, hogy nem csak pozitív vagy negatív eredményt fogunk kapni belőle: ahogy már említettem a cikk elején, a HPV víruson az emberiség közel nyolcvan százaléka átesik, így nem kaphatnánk arról pontos eredményt, hogy veszélyes betegségünk van-e. A HPV teszt azonban kifejezetten a magas kockázattal rendelkező altípusokra ad eredményt, így nem kell olyan esetekben is aggódva rohannunk az ügyeletre, hogyha egyébként csak egy apró kis megbetegedésünk van.

HPV teszt egyszerűen

A HPV teszt elvégzése igazán egyszerű, néhány másodperces feladat, amely után nem az orvoshoz, hanem a postához kell fordulni. Mi a megfelelő teendő pozitív eredmény esetén? Hogyha a teszt pozitív lesz, akkor mindenképpen keressük fel a nőgyógyászunkat, aki további vizsgálatok elvégzésével képes lesz megállapítani, a HPV melyik alfajával vagyunk megfertőződve. Ezen a ponton sem kell még kétségbeesni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy nagy a baj, és enyhe tüneteknél feltételezhető, hogy nincs semmi komoly megbetegedésünk.

HPV teszt a nyugodt éjszakáért

Ha nem vagyunk biztosak a dologban, és szeretnénk egy átfogó képet kapni az egészségi állapotunkról, akkor is érdemes lehet elvégeztetni a tesztet, hiszen csupán néhány másodpercet vesz igénybe, és egyáltalán nem kellemetlen feladat. A „jobb félni, mint megijedni” elvét követő embereknek szintén hasznos lehet, hogyha észlelik magukon a HPV vírus bármely tünetét. Az egészség az ember legfontosabb tulajdona, amelyet néha nehéz megőrizni, ezért is olyan fontos a szűrővizsgálatok elvégzése és a folyamatos önvizsgálat is, éppen úgy, mint az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás. Ezzel a néhány aprósággal és egy megfelelő életmód betartásával sok betegségtől hatékonyan védekezhetünk az évek során. Ha pedig mindent megtettünk az egészségünk megtartása érdekében, akkor nyugodtan mehetünk ágyba minden este, mi mindent megtettünk azért, hogy hosszú és egészséges életet éljünk.