Meggylé, amit minden nap kellene innunk

Miért jó nekünk a meggylé?

A meggy ősidők óta ismert gyümölcsünk, de Kína, az ókori Egyiptom és Görögország területén is ismerték, a perzsák is kedvelték. Őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed és a világon szinte mindenütt előfordul. A magyarság már az őshazában is ismerte. A magyarországi meggytermesztés élvonalas az Unióban, mégis keveset fogyasztunk belőle. A nagyon jó minőségű magyar meggytermés több mint 80%-át Németországba exportálják, zömében befőttként. A hazai fogyasztásban alacsony, pedig a friss meggylé fogyasztása illeszkedik az egészséges táplálkozási trendekbe. Szerencsére az utóbbi években már szupergyümölcsként hivatkoznak rá, ami sokat segített a népszerűsítésében. De miért kampányolnak a meggy mellett?

A meggylé rendszeres fogyasztásának hatásai

A meggy, a cseresznye savanykás rokona, számtalan pozitív tulajdonsággal bír, így az abból készült gyümölcslé, a meggylé is. Savanykás íze miatt nem mindenki szereti, de, ha így járnánk, akkor adjunk hozzá másik gyümölcsöt is pl. almát, amitől a kedvünkre való lesz. A piros bogyókból készülő meggylé az egyik leghatékonyabb antioxidáns forrásunk. Savanykás íze miatt hatékony a vírusokkal szemben, és vértisztító hatást is tulajdonítanak neki. Gyógyhatásáról számos tanulmányban írnak. De, ha ezekkel szemben mégis szkeptikusak lennénk, akkor is érdemes időnként meggylével csillapítunk a szomjunkat.

A meggylé különösen jót tesz a szívnek. Ebben az aprócska gyümölcsben található a legerősebb, természetes antioxidáns a quercetin. Ez az antioxidáns képes jelentős mértékben csökkenteni a vérnyomást, és tanulmányok szerint a kettes típusú cukorbetegség megelőzéséhez is nagymértékben hozzájárul. A meggy minden változata különösen gazdag A-vitaminban, a B1- és B2-vitaminokban. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő káliumtartalma, valamint vastartalma is jelentős. Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Vérszegénység ellen is kiváló.

Miért jó még a meggylé?

Tudtad, hogy a profi futók is rendszeresen fogyasztják, mert segít a regenerálódásban? A gyümölcsben található anyagok elősegítik a sérülésekből való felépülést, és az izomfájdalmak megelőzését is. Ha edzések után rendszeresen izomlázat tapasztalunk, érdemes kipróbálnunk rá. Mindez valószínűleg a meggyben található antocianin vegyületek gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

Újabban arra is bizonyítékot találtak, hogy a meggy képes elősegíteni a nyugodt alvást is. Ez azért lehetséges, mert természetesen megtalálható benne a melatonin nevű hormon, amely pozitívan befolyásolja az alvási ciklust. A kísérletben résztvevő alanyok az alvásminőségük javulásáról számoltak be.

A meggylé ugyanígy segít hormonelégtelenség esetén is, amely sok mellékhatással, fájdalommal jár. Pozitív hatásáról egész disszertációkat írtak már, de hiába ez a sok dicséret, ha nem vagyunk kibékülve az ízével. Mit tehetünk ilyen esetben? Hogyan vehetjük rá gyerkőcünket, férjünket arra, hogy fogyassza?

Ha túl savanyú a meggylé

Nem mindenki van oda a savanyú ízekért, de szerencsére nem kell ettől még lemondanunk a jótékony hatásokról. Készíthetünk kókusztejes meggy-turmixot magunknak, amelyhez csak néhány összetevőre van szükségünk:

  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 l víz
  • 60 dkg magozott meggy
  • méz

Annyi a dolgunk, hogy a kókuszreszeléket összeturmixoljuk vízzel, majd leszűrjük. z így nyert kókusztejet magozott megggyel és a mézzel simára turmixoljuk. Ha valaki szereti, nem muszáj leszűrni a kókuszreszeléket. Ha pedig nem szeretjük a kókuszt, használhatunk más gyümölcsöt is. Akár epret, akár almát. Mindkettő jól illik a meggy savanykás ízéhez.

A meggy levét nem csak italokhoz használhatjuk fel, hanem süteményekhez is. A gyümölcshúst is helyettesíthetjük vele, ha éppen az nincs kéznél. Zselatinnal keverve meglepetésréteget adhatunk a fekete erdő tortánkhoz is. Vagy rizstortánkhoz.

A rizstortát készítsük el a hagyományos módon. Erre nagyon sok receptet találunk az interneten, szakácskönyvekben. Ha van egy jól bevált módszerünk, akkor ragaszkodjunk hozzá. A végén jön a képbe a meggylé. A tortánk tetejét díszítsük piros gyümölcsökkel: meggyel, cseresznyével, piros ribizlivel, akár eperrel. Keverjük el a gyümölcslevet a tortazselével, folytonos kevergetés mellett forraljuk fel, majd egy-két perc után öntsük le vele a rizstortánkat. Ezután legalább fél órára tegyük be a hűtőbe, hogy megszilárduljanak a rétegek.

Használhatjuk a gyümölcs levét különleges fekete erdő macaron elkészítéséhez is. A macaron egy nagyon édes, francia édesség, ami bárki szívébe belopja magát. Sok-sok receptje van az elkészítésének. Olyat válaszunk, amelyik kakaós. A töltelékhez lesz szükségünk a meggy levére. Amíg a macaronok pihennek, elkészítjük a tölteléket: a meggyet aprítógépben felaprítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt/pudingport, egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük. A mascarpone-s részhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral. A kihűlt macaron aljára teszünk egy kis kanálnyi meggyes szószt, a meggyes szósz tetejére pedig egy fél kiskanálnyi mascarponekrémet, és a tetejére óvatosan nyomunk egy másik habcsókot. Et voilá!