Legyünk kreatívok a gyerekszoba világítás megtervezésekor!

Szempontok a gyerekszoba világítás kialakításához

Kiválasztani a világítást a gyerekszobában komoly, ugyanakkor rendkívül izgalmas feladat, hiszen a számtalan funkcionális szemponton kívül arra is kell törekednünk, hogy vidám, hangulatos szobává varázsoljunk gyermekünk birodalmát. Sok kisgyermek fél a sötétben, vagy megijesztik az árnyékok, de a körültekintően kialakított szobában ennek elejét vehetjük. Milyen szempontokat mérlegeljünk a gyerekszoba világítás kialakításához? Képzeljük el, hogy milyen lenne az ideális környezet egy gyerek számára, ahol idejének java részét tölti. Itt játszik, itt okosodik, pihen, alszik. Az ideális gyerekszoba otthonos és inspiráló egyszerre, ehhez pedig a részletek járulnak hozzá, például a jól megválasztott gyerekszoba világítással. De hogyan érdemes kiválasztani a gyerekszobába a megfelelő lámpát? Mire figyeljünk oda? A természetes fényt nem tudjuk pótolni, pedig az van a legjobb hatással a gyermekek szemének fejlődésére és a közérzetükre is.

Amikor gyerekszoba világítást választunk, akkor teljesen máshogy kell megközelítenünk a kérdést, mint amikor saját hálószobánkba nézelődünk. A biztonság az egyik legfontosabb szempont. Bár a mai gyereklámpák sokkal szigorúbb előírásoknak felelnek meg, amelyek védik a gyermeket az áramütés veszélyétől. Ettől függetlenül is tegyük olyan helyre a gyerekszoba világításokat, ahol a gyermek nem éri el és nem tudja kapcsolgatni. A vezetékeket is rejtsük el, ne hagyjuk szabadon, mert ez remek és érdekes játék az apróságnak. Kicsiként akár még meg is kóstolhatja a zsinórokat, s mi ennek több okból sem örülünk.

Amennyiben már iskoláskorú a csemeténk a lámpákat tehetjük az íróasztalra, éjjeliszekrényre is, de válaszunk olyanokat, amelyek nem melegszenek fel annyira, hogy megégessék a gyereket, ha véletlenül hozzájuk ér. Erre a LED fényforrások a legalkalmasabbak, hiszen sokkal kevésbé melegszenek át, mint a hagyományos villanykörték. Íróasztalra pedig különösen praktikus a csíptethető vagy satus fényforrás, mert így nem tudja véletlenül lelökni az asztalról.

A gyerekszobába válaszunk meleg fényű lámpatesteket, amelyek legfeljebb 3000 K. Ez otthonos, meleg környezete fog teremteni a gyerekek számára. A változtatható fényerő és szín szintén praktikus lehet a kicsit életterénél. Az ilyen többfunkciós égők mellett nem lesz szükségünk túlsok kiegészítő világításra.

Általános gyerekszoba világítás – milyen legyen a fő fényforrás?

Az általános világítás a legfontosabb, amit át kell gondolnunk. A gyerekszoba világítás megoldható hagyományos mennyezeti lámpával, csillárral vagy függesztékkel is, de akadnak kimondottan gyerekszobákba kifejlesztett lámpatestek, amelyek egyben a vidám környezetet is biztosítják a gyerekeknek. Ilyenek például a mesefigurás lámpabúrák, a lampionok, felhőlámpák. Már csak a biztonság miatt is érdemes a fő világításnak mennyezeti lámpát választani. A szoba méretétől függően szabadon dönthetünk arról, hogy milyen fényerősségű (hány lunemes) fényforrást választunk hozzá. Lehetőség szerint ez a gyerekszoba világítás törhetetlen anyagból legyen. Üveg helyett gondolkodjunk újrahasznosított műanyag, papír vagy fa lámpaburában. A fa igazán otthonos légkört tud varázsolni.

Éjszakai gyerekszoba világítás – ha a kicsi fél a sötétben

A babák könnyebben elalszanak és a kisgyermekek is nyugodtabbak, ha nincs teljes sötétség a szobában. Ezt egy tompa fényű, sugárzó fényforrással oldhatjuk meg. Egy igényes, vidám falikar, vagy kimondottan a konnektorba dugható éjszakai fény, esetleg a padló szegélyébe vagy a díszlécek mögé rejtett LED szalag kiválóan megfelel erre a célra. Amennyiben szeretjük a különleges megoldásokat, akkor álmennyezetbe ültetett, apró LED-spotokkal csillagos égboltot varázsolhatunk a gyerekszobába. Kevesebb munkával ugyanilyen kreatív hatást és hangulatot teremthetünk mini projektorok segítségével, amelyekkel bővelkedik a https://ledguru.hu/lampatestek-165/gyerekszoba-vilagitas-173 kínálata is. Környezettudatos szülők használhatnak napelemes lámpákat is erre a célra, melyek a nappal beszívott fényt bocsátják ki magukból éjszaka. A biztonságra itt is ügyelni kell.

Célzott gyerekszoba világítás – ami a szülőknek van

Ezek azok a fények, amelyek megkönnyítik a szülők dolgát, amikor pelenkázniuk, etetniük kell, vagy gyermekük csak az esti meg meghallgatása után tud elszenderedni. Ennél fogva a legkisebbek lakóterében is szükség van olyan célzott, vagyis helyi fényekre, melyek segítségével biztosítható a megfelelő megvilágítás. Az univerzális falikarok itt is jó szolgálatot tehetnek, de az állólámpákkal is elégedettek lehetünk, melyek az általános fényforrás szerep mellett külön olvasókarral biztosítanak elegendő fényt az esti meséhez. Később pedig, amikor a pelenkázó asztalt leváltja az íróasztal, az azon elhelyezett lámpa kellő világítást ad a kifestőkhöz, mesekönyvekhez, esetleg a házi feladatokhoz. Színváltós LED lámpákkal a gyermek kedvére is tehetünk.

Ezek lennének tehát a legfontosabb és legalapvetőbb megközelítések, ahhoz, hogy gyermekünk otthon érezze magát a neki szánt kis birodalomban. Ne feledjük, hogy ez a szoba tényleg az a hely, ahol bátran elengedhetjük a fantáziánkat és szabadin használhatjuk a színeket és az anyagokat.