Hogyan válasszunk megfelelő lapradiátort?

Lapradiátor kiválasztása során milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

A piaci kínálat bőséges a lapradiátor terén, ezért amikor vásárlás előtt állunk, eleinte nehezen igazodhatunk ki közöttük. A továbbiakban olyan szempontokat nézünk meg, melyek segíthetnek abban, hogy megtaláljuk a számunkra ideális változatot. Mielőtt azonban áttérnénk rájuk, nézzünk meg, mi is pontosan a lapradiátor. Miben más a hagyományos radiátoroktól? A radiátor név megtévesztő lehet, ugyanis a radiátorok, a konvektorokhoz hasonlóan nem hőleadás, hanem hőáramlás útján adják le a hőenergiát a környezetükre. Szigorúan nézve a radiátorokra a „belső folyadék keringtetéssel működő konvektor” lenne a helyes elnevezés. Ez azonban lássuk be, hogy nagyon hosszú, ráadásul maga a radiátor megnevezés már jóval korábban megragadt a köztudatban, minthogy megkülönböztették volna a hőenergiák leadásának és keletkeztetésének módjait. Így a radiátor radiátor maradt annak ellenére, hogy működési elve a konvektoréhoz hasonló.

Típusait tekintve vannak tagos-, lap-, cső és egyedi tervezésű radiátorok. Ezek közül a legrégebbiek a tagos radiátorok. A tagos radiátorok jellemzően régebbi építésű lakásokban találhatók meg, mint a már nem gyártott öntöttvas radiátorok, míg a lapradiátor a készülékek egy modernebb kialakítású fajtája. Csőradiátorokat általában fürdőszobában helyeznek el törülköző szárítás céljából.

Anyagukat tekintve beszélhetünk acél, réz, öntöttvas, alumínium, rozsdamentes acél, illetve üveg készülékekről. Borításuk lehet festett, krómozott, de különleges borítások is léteznek, mint: fa-, üveg-, esetleg tükörborítás. Tehát a lehetőségeinknek tulajdonképpen a pénztárcánk szabhat határt. Az esztétikus megoldásokról alapvetően nem szükséges lemondanunk.

Milyen teljesítményű egy lapradiátor?

A szükséges és ideális hőigény kiszámításához az alapterületet és a belmagasságot kell figyelembe vennünk. Előbbi szorozzuk meg a belmagassággal, s így kapott alapterülettel kell kalkulálnunk. Az kapott értéket ezerrel elosztva megkapjuk, hogy legkevesebb hány kW teljesítményű radiátorra van szükségünk. A választás során a méreteket is figyelembe kell venni. A radiátor elsősorban az ablakok alá kerül. Ennek szokványos mérete 600mm magas és kétsoros. Amennyiben nem ablak alá szánjuk, akkor 900 mm magas. Érdemes szakember véleményét kikérni a megfelelő fűtésrendszer kialakításához. A lapradiátor minden helyiségben megállja a helyét, de mérete meghatározza a hőleadási képességét. Amennyiben gondot okoz a méret és a teljesítmény összehangolása, érdemes utánakérdezni, mik a lehetőségeink. Nem érdemes a szükségesnél nagyobb méretű vagy teljesítményű radiátort vásárolni, mert magasabb a vételára és több helyet foglal. Viszont vigyázni kell arra is, nehogy – a kisebb teljesítményű radiátor miatt – alulfűtött legyen a lakásunk.

Esztétikus megoldás a lapradiátor?

A lapradiátor a tagos radiátorokhoz képest lényegesebb esztétikusabb és helytakarékosabb megoldás. A formatervezők munkájának köszönhetően ez a meglátás egyre helytállóbb. Már nem csak anyagiakban, formakialakításukban, de borításukban is rendkívül egyedi és esztétikus változatok kaphatóak. A legújabb, legexkluzívabb radiátor kollekciók kinézetükben festményeknek néznek ki. Túlzás nélkül. A festékborításukat képzőművészekkel terveztették meg. Ez az irány nem csak egy új esztétika, de számos új kollaboráció felé irányt nyitott. Az ilyen típusú radiátor az art radiátor, design radiátor név alatt található meg.

De nem csak festményeknek álcázhatjuk a lapradiátorunkat, hanem a különböző anyagok révén esztétikus kiegészítője lehet otthonunknak. Az acélon és alumíniumon kívül akár polírozott lemez, üveg, tükör vagy fa borítású modellek között is válogathatunk. Amennyiben pedig ennél költségbarátabb megoldásra van szükségünk, akkor a festhető lapradiátor a nekünk való. Ezek a radiátorok lehetővé teszik, hogy abszolút testre szabjuk a kinézetüket.

Az anyagválasztásnál fontos szerepet játszik a fűtésrendszerünk is. Mielőtt elvesznénk a lehetőségek tengerében, vegyük számításba meglévő, vagy kialakításba lévő rendszerünket. Ez azért fontos, mert például a két fő radiátor-alapanyag az acél és az alumínium egy fűtésrendszeren nem ajánlott.

Lehet otthonunk környezetbarát a lapradiátor felszerelése után?

A környezetbarát megoldások egyre divatosabbak. Az, hogy lapradiátorunk mennyire felel meg ezeknek az elvárásoknak, már a gyártó által használt alapanyagok és technológiák során eldől. Döntés előtt tájékozódjunk afelől, hogy a gyártási folyamatok mely ISO-tanúsítvánnyal rendelkeznek. Ezek a tanúsítványok biztosítják a fogyasztókat, vásárlókat arról, hogy a gyártó, vállalkozó maradéktalanul megfelel bizonyos követelményeknek, s így megbízható is egyben. Alapvetően a lapradiátor a gyártási körülményei és a teljesítménye alapján lehet környezetbarát. A fűtésrendszer kialakítása jelentősebb tényező ebben a kérdésben, ezért is fontos a megfelelő szakember bevonása.