Gépkocsi bérlés – mire figyeljünk, ha személygépjárművet szeretnénk bérelni

Gépkocsi bérlés – hogyan kezdjünk neki?

A gépkocsi bérlés egy nagyon praktikus szolgáltatás, de nagyon sok buktatója van, ha felkészületlenül vágunk bele. Sok olyan helyzet adódhat, amikor autót kell bérelnünk: nyaraláson kívül szükségletből is történhet, mert a sajátunk átmenetileg nem használatképes, vagy nem rendelkezünk saját tulajdonú autóval. A szükség nagy úr, de még a legsürgősebb helyzetben is olvassunk utána a feltételeknek. A továbbiakban ezekről a buktatókról és javaslatokról lesz szó. Ha ezeket megfogadjuk, akkor nem érhet minket kellemetlenség, plusz költség, meglepetés. Az első, és talán legkézenfekvőbb lépés, hogy döntsük el, mire van szükségünk. A kisebb cégeknél általában kedvezőbb árú a gépkocsi bérlés, azonban rendszerint nem tudunk konkrét típus kiválasztani. A meglepetés sokszor helyben éri az embert, hogy nem annak a személygépjárműnek a kulcsát kapjuk, amelyikre mi rábólintottunk, mert az épp nem volt elérhető. Jobb esetben csak a színe különbözik, rosszabb esetben nagyobbra beszélnek minket rá, mondván, hogy nem nagy az árkülönbség, és a fogyasztása amúgy is jobb. Nem mindig járunk jobban. Ha ilyen helyzet adódik, pusztán azért adnak nagyobb kocsit, mert kifogytak a kategóriából, viszont lehetséges, hogy emelnek az áron, olyankor ragaszkodjunk a foglalásnál kapott árhoz, amit lehetőleg e-mailben tettünk, kinyomtatva vigyük is magunkkal.

Sokszor a gépkocsi bérlésnél csak a kategóriát választhatjuk ki és nem magát az autót. Kategóriánként pedig széles skálán mozognak az autók. Kölcsönzőnként változik, mi szerint sorolják őket egyik vagy másik csoportba.

Ha előrelátók vagyunk, és nem számoljuk ki fillérre a költségeket, akkor tegyük a következőt: béreljük ki az utazás megkezdése előtt egy nappal az autót, egy plusz napi díj kevesebb fejtörést okozhat, mint egy rossz állapotú, vagy éppen nem kellően nagy autó.

A korhatár nagyon fontos az autóbérlésnél. Magyarországon 18 éves kortól lehet vezetni, 20 éves kortól pedig külföldön is érvényes a jogosítvány, de ez nem minden országban van így. Ezért a gépkocsit csak 21. életévét betöltött személy bérelhet és vezethet. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a jogosítványnak legalább két évesnek kell lennie. 25 év alatt és 70 év felett pedig a szolgáltatás pótdíjas. Amennyiben biztosra akarunk menni, igényeljünk nemzetközi jogosítványt. A magyar iraton nincsenek angolul feltüntetve az adatok, ami zavaró lehet. A nemzetközi jogosítványt az okmányirodában lehet beszerezni 5000 Ft körüli összegért, a kartonlap kiállításához két fényképen kívül az eredeti jogosítványra lesz szükségünk.

Gépkocsi bérlés – hogyan ne fizessünk rá?

Néhány egyszerű szabályt megfogadva szinte garantált, hogy nem lesz ráfizetős a gépkocsi bérlés. Először is, amikor átvesszük az autót, ellenőrizzük nincs-e rajta olyan sérülés, amiről nem tudunk. Minden kötelező tartozéka megvan-e a járműnek. Fényképezzük le lehetőség szerint, ha gyanús egy-egy karcolás etc. Ehhez vannak olyan kölcsönzők, ahol külön lapot biztosítanak, amelyen bejelölhetjük ezeket. Emiatt ritkán van visszaélés, de jobb az elővigyázatosság. Azzal még nem járt rosszul senki, ha körültekintő volt. Ellenőrizzük a gumiabroncsot, szélvédőt, üzemanyag szintet.

A gépkocsi bérlés nem órában számolandó, hanem napban. A cégek azonban nagyon szigorúan veszik az átvételt és átadást, és plusz költségeket számolhatnak fel a csúszásokért. Ez különösen igaz a visszaadásra, ezért mindig időben adjuk le a kulcsokat, tele tankkal a kocsit.

Extra költség lehet a repülőtéri felvétel is, az extra sofőr (kettő általában még nem jár plusz kiadással). Bizonyos eszközök is drágítják a kölcsönzést: GPS, gyerekülés. Győződjünk meg róla, hogy van-e kilóméterhatár a bérelt autóra, illetve, ha igen, akkor mennyi. Ezt túllépve szintén felárat számíthatnak fel.

Gépkocsi bérlés – ha megsérült az autó

Napi biztosítási díjat fizethetünk, nagyjából 5-20€ közötti összegért, cserébe nem kell önrészt fizetnünk a bérléskor. Amennyiben ezt elkerülnénk, egy szabad szemmel is látható összeget zárolnak a kártyánkon. Ennek hátulütőjét leginkább akkor érezzük, ha nem hitelkártyánk van. A zárolás feloldása általános esetben 21-30 nap, de eltarthat akár 60 napig is. Mindig ellenőrizzük megtörtént-e a feloldás és jelezzük, ha nem.

A bérbe adó vállalatok többféle biztosítási lehetőséget ajánlanak fel, és ezek közül választhatjuk ki a nekünk megfelelőt. A gépkocsi bérlésre általánosan igaz, hogy a legjobb a teljes körű biztosítás, mert, ha bármi történik az autóval, az nem jelent nekünk extra költséget. Ez valamivel drágább, viszont sok fejfájástól megkímélhet bennünket. Ha a biztosítás nem fedezi a károkat, akkor bizony nekünk kell azokat rendezni, és előfordulhat, hogy jóval magasabb lesz a végösszeg, mint a biztosításé lett volna.

Gépkocsi bérlés – valóban megéri?

A válasz relatív. A bérelt jármű szabad mozgásteret biztosít, és kevesebb költséggel jár, mint fuvaroztatni magunkat, amennyiben körültekintően intézzük a dolgot.