Ezért lettem kontaktlencsés

A kontaktlencse megváltoztatta az életem

Amikor valakiről kiderül, hogy rossz a szeme, gyakorlatilag három választása van, hogyan is „kezelje” azt. Ezek egyik a szemüveg, ami talán a leginkább elterjedtebb is. Viselésének számos előnye és hátránya van, amit össze is fogok vetni ebben a kis írásban a következő kategóriával, a kontaktlencsével. Ez talán a legláthatatlanabb módja a fizikai kezelésnek, amikor a szemünk romlásáról van szó. A harmadik, és egyben utolsó lehetőség pedig nem más, mint a lézeres szemműtét. Ezt sokkal kevesebben veszik igénybe, mint a másik kettőt. Érthető is ennek az oka. Mivel gyakorlatilag egy műtétről van szó, ezért mindenki tart tőle, komoly felelősség, nyilván minimális kockázatokkal is jár. Az egyik népszerű horrorfilm ominózus halál-jelenete nyilván nem járult hozzá a népszerűsítéséhez. Nagy előnye, hogyha ezt a műtétet elvégzik, akkor többé nem kell a látásunkkal törődnünk. Igen ám, de ez csak akkor működik, hogyha a látásunk már természetes módon nem kezdett tovább romlani.

Kontaktlencse legyen vagy szemüveg?

Személy szerint, én a kontaktlencse nagy híve vagyok. Inkább idősebb korosztálynak ajánlják, ami ebben az esetben a tizenhat év felettieket jelenti, de előnyös, ha akár tizennyolc éves korukig is várnak a kistinik. Én nagyon vártam már, hogy lencsét hordhassak. Tizenegy évesen lettem szemüveges, de sosem volt a kedvencem. Egyszerűen nem találtam benne magam, nem akartam stréber lenni ÉS szemüveges is. Szerintem sokan éreznek még így az iskolapadban és a munkahelyeken is. A szemüveg erősen sztereotípiai terep, és én nem szeretem a stigmázást már ennyi idősen sem, ezért alig vártam, hogy végre elég idős legyek a kontaktlencsékhez. Amikor eljött az idő, rögtön váltottam, innen meg is rendeltem az első darabot: https://eoptika.hu/termekek/kontaktlencse.html, és a mai napig kontaktlencsét viselek az esetek gyakorlatilag 100 százalékában. Nekem nagyon bevált, mert kényelmes, tökéletes látást biztosít és kevés gond van vele. Persze, egy szemüveget nem kell akkora óvatossággal kezelni, mint egy kontaktlencsét, azonban ha csak belegondolok, hogy mennyi időbe telik kifejteni a körmeim, már az is egy heti időtartama annak, amit egyébként a kontaktlencsémre szánok. Szóval tényleg nem egy lényeges időtartam ez. Azonban bizonyos szabályokat mindenképpen be kell tartani a használatával kapcsolatában, ezekre is kitérek majd. Nekem csak pozitív élményeim voltak eddig vele. Nem takarja el semmi az arcom, a szemem, a sminkem, amivel annyit dolgoznak. Az emberek nem titulálnak okoskának, hanem csak arra tudnak hivatkozni, amit én mutatok magamból a viselkedésemmel – és nem a viseletemmel. A lencsék nem csak színtelen változatban léteznek, hanem általuk kipróbálhatjuk, hogyan is néznénk ki kék, zöld, barna vagy éppen egészen rusztikus színű és alakú szemmel. Ha belegondolunk, árban is hasonló a két látássegítő, hiszen egy szemüveg nagyjából negyvenezer forint, míg a lencse egy évre harminc körül mozog, amihez jön még a néhány ezer forintos tisztító folyadék. Mondhatjuk persze, hogy az előbbi mégis jobb fogás, hiszen azt akár éveken át is tudjuk használni, azonban ez elég naiv állítás lenne, hiszen a szemünk is romolhat ilyen hosszú idő alatt és ezerszer összetörhetjük a lencséket és a keretet, a szárat is. Elég csak ráülni vagy rossz helyen hagyni, a szemüvegnek annyi. A kontaktlencsével nincs ilyen gondunk.

A kontaktlencse használatának szabályai

A havi lencsék használatának nincs ugyan sok szabálya, azonban néhány tényleg nagyon fontos ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk vele együtt élni. Ezek közé tartozik:

  1. Mindennapi kivétel – hiszen legalább napi négy órát pihennie kell a lencsének
  2. A naponta elvégzett tisztítás: ez magát a tárolást is magában rejti, hiszen ott is fertőtlenítő folyadékba  kerül a lencse, illetve a saját kezünkkel történő átmosás és öblítés is nagyon fontos a jó és biztonságos látás érdekében.
  3. Rendszeres rutinellenőrzés, amit senki sem szeret, azonban szükséges. Ilyenkor nem csak azt nézik, hogy az ember szeme romlott-e látás-ügyileg, hanem a szeme épségét géppel is megvizsgálják. Mivel a kontaktlencse közvetlenül kerül a szemre, ezért sok kórokozó megülhet rajta, és a legkisebb szennyeződés is megkarcolhatja a szemet, kárt tehet benne. Ha megfelelően betartottuk a fenti két lépést, akkor ennek a valószínűsége egyébként igen alacsony, azonban nem lehetünk benne teljességgel biztosak.

Én tehát a kontaktlencsét tudom ajánlani

Minden ismerősömnek mondogatom, hogy váltson lencsére. Nem azért, mert a szemüveg rosszul néz ki vagy nem éppen olyan megfelelő, hanem azért, mert rendkívül sok panaszt tapasztalok azzal az eszközzel kapcsolatban. A kontaktlencséről ez nem mondható el, akivel eddig beszéltem, mindannyian nagyon kedvelik is a tényt, hogy ők kontaktlencsét hordanak, és csak azt hallom, milyen jó termékről is van szó, amely nagyban könnyíti az életüket. Az enyémet is, úgyhogy én is csak egyet érteni tudok velük, ellenvéleményt kevesebbet. A berakás nem nehéz, ettől nem kell tartani, és a viselését begyakorolni néhány percet vesz csupán igénybe. Én azt mondom, váltsunk még ma a lencsékre!