Csernobil, avagy a különleges úti célok nyomában

A különleges úti célokról avagy Csernobilról általában

Úgy gondolom, ha az ember egyszer elkezd utazni, viszonylag nagyon rövid idő alatt az utazás szerelemesévé tud válni, hiszen nincsen annál csodálatosabb dolog, amikor olyan új és új helyeket fedezünk fel, amit addig még soha sem láttunk. Úgy gondolom, abszolút megéri erre fektetni mind pénzt, mind energiát, hiszen életünk végén nem arra fogunk emlékezni, hogy milyen drága ruháink voltak, hanem az élményekre, amiket gyűjtöttünk. Így én abszolút az utazás szerelmesének tartom magam és úgy vagyok vele, hogy nem éltünk addig, amíg nem láttuk Amerikát, Japánt, Csernobilt, Indiát, Libanont, Izraelt és még hosszan sorolhatnám, hogy melyek azok a helyek, amiket mindenképpen érdemes látnunk az életünk folyamán legalább egyszer.

Én személy szerint viszonylag szerencsés vagyok, hiszen sok helyen jártam már a világban, már csak abból az okból is kifolyólag, hogy számos országban élnek rokonaink, ismerőseink, barátaink, akikhez el tudunk utazni tulajdonképpen bármikor az év folyamán. Amióta egyre többet utazom, egyre nagyobb igényem van arra, hogy valami újat is lássak, valami olyat mely katartikus élménnyel hat rám, valami olyat, ami egészen más, mint egy általános utazás. Éppen ezért keres olyan utazásokat, melyek a szép helyeknél és a csoda látnivalóknál többet nyújtanak, valami olyat, ami egészen más és még több értelmet ad annak, hogy világot lássunk. Számomra az egyik ilyen kitűzött cél az Csernobil meglátogatása egy szervezett utazás és nagyobb turistacsoport keretein belül. Ugyanis engem nagyon érdekel az egész Csernobili katasztrófa körül övezte rejtély és úgy gondolom, hogy ha elmegyek erre a konkrét helyre, akkor talán jobban megértem az akkori világot és egészen más színben fogom látni az adott eseményeket. Az alábbiakban egy rövid ismertetőt írnék a Csernobili atomkatasztrófáról és annak körülményeiről illetve utóhatásairól.

A Csernobili atomkatasztrófa körülményei és utóhatásai

Úgy gondolom a legtöbb ember már halott a Csernobili atomkatasztrófáról, mely 1986 április 26.-án okozta a tömeg katasztrófát azzal, hogy az adott atomerőmű 4-es reaktora felrobbant és azon nyomban a helyszínen dolgozó emberekkel vagy végzett, vagy olyan egy egész életre kiható kegyetlen sérüléséket okozott nekik, aminél talán még a halál is jobb alternatíva lett volna. Számos olyan dokumentumot és fotót lehet arról mai napig látni, hogy milyen komoly hatással volt az ott dolgozókra, akik túl élték ezt a szörnyű eseményt. Némelyik túlélő szinte felismerhetetlenné deformálódott a robbanás következtében, mások pedig olyan sérüléseket szenvedtek, melyeket soha nem lehet helyrehozni. Sokan úgy látják, hogy a robbanás következtében létrejött és a légtérbe felszállt atomfelhő több országon át szedte az áldozatait és koránt sem csak abban a rövid intervallumban, amíg a levegőben volt, hanem hosszútávon is. Ugyanis nagyon sok tudós és kutató azt állítja, hogy példának okáért a jelentősen megnőtt rákbetegségeknek pontosan ennek az atomkatasztrófának a sugárzása az oka. Természetesen ez abszolút nem bebizonyítható tény, de egy biztos jelentősen és megmagyarázhatatlan módon nőtt meg a rákos megbetegedések száma az elmúlt időszakban, erre pedig nem igazán találnak érdemleges magyarázatot.

Én személy szerint az elmúlt évszázad egyik legszörnyűbb „természeti” katasztrófájának tartom a Csernobili atomkatasztrófát, hiszen sok áldozatot követelt és az utóhatásaival még ma sem vagyunk teljesen tisztában. Az egész katasztrófát és magát Csernobilt is egyfajta titokzatos és bizarr légkör veszi körül, mely engem személy szerint nagy kalandvágyóként egészen elképesztően vonz. Így igazán megörültem annak a hírnek, hogy nemrégiben olyan szintre ment le a sugárzás mértéke, hogy már bizonyos biztonsági előírásokkal és kizárólag szervezett csoport jelenlétében abszolút látogatható a Csernobili atomerőmű. Így utána néztem, hogy milyen utazási irodák foglalkoznak ilyen jellegű utazásokkal és így találtam rá a Különleges úti célok utazási iroda kifejezetten Csernobili utazás élményére fókuszáló alternatívájára, mely igazán izgalmasnak tűnt.

Csernobili szervezett utazásról

A szervezett Csernobili utazás keretein belül, több idegenvezető segítségével, tulajdonképpen az atomerőmű teljes területét bejárhatjuk. Sőt az igazán bevállalós katasztrófa turistáknak még arra is van lehetőségük, hogy a Csernobili elhagyatott szállodába töltsenek egy éjszakát, így garantálva a teljes átszellemülést a hely légkörével és atmoszférájával.

Úgy gondolom, hogy ha valaki igazán bevállalós és érdekli egy kicsit is Csernobil története, annak kihagyhatatlan egy ilyen utazás az életéből.